Geniet en ontspan in een Biozendo infraroodcabine
  • Koop uw accessoires online
  • Breng een bezoek aan ons advies- en testcentrum
  • Bezoek de Biozendo infraroodcabines op beurzen
  • Waarom een infraroodcabine? 10 goede redenen...

Zachte hyperthermie

  • opwarming huid
  • opwarmen onderhuids bloed
  • uitzetten bloedvaten
  • verhoogde lichaamstemperatuur
  • lichte koorts
  • pijnstillende endorfines

Het wondere principe van de zachte hyperthermie

Het grote verschil tussen een infraroodcabine en een traditionele sauna is de manier waarop de warmte overgedragen wordt op het lichaam. In een traditionele sauna warmt een oven de lucht op binnenin de sauna tot voorbij de 80°C. Via het intermediair van de hete lucht wordt ons lichaam opgewarmd en tot zweten aangezet. Met andere woorden, een traditionele sauna werkt volgens het principe van de convectiewarmte.

In een infraroodcabine zit geen oven maar een aantal infraroodstralers die het lichaam omringen. De infraroodstraling gaat gemiddeld voor 80% direct de huid opwarmen en slechts voor 20% de lucht binnenin de cabine. Hierdoor gaan we in een infraroodcabine zweten aan een veel lagere temperatuur dan in een klassieke sauna. In een Biozendo® infraroodcabine gaat men reeds rond de 38°C intens beginnen transpireren. Hoe gaat dit nu in zijn werk?

Infraroodstraling gaat door minimale dieptewerking onze huid in zijn totaliteit stimuleren en opwarmen. Zoals de huid ons van nature beschermt tegen allerhande externe invloeden, vormt ze ook een buffer tegen de infraroodstraling. De menselijke huid meet ongeveer 1,7 m2 huidoppervlak en bevat miljarden cellen waarvan de trillingsfrequenties tijdens een infraroodbad rechtstreeks gestimuleerd worden. De huid gaat als het ware als een spons de infraroodstraling oppervlakkig absorberen en omzetten in warmte. De trillingsfrequentie van ontelbare huidcellen wordt sterk naar omhoog gebracht en ook de onderhuidse vochthuishouding wordt beïnvloed. Onderhuidse bloedbanen, haarvaatjes en lymfen warmen geleidelijk op en het oppervlakkig bloed en vocht verhoogt in temperatuur. Via een geleidelijke uitzetting van de bloedvaten wordt dit opgewarmde bloed en lymfen naar dieperliggende spieren en organen gebracht waardoor we opwarmen tot in de kern van het lichaam. Het is dit proces dat resulteert in een sterk gevoel van ontspanning en pijnverlichting. Pijnlijke en gespannen spieren worden immers beter doorbloed en voorzien van extra zuurstof en er is een betere afvoer van schadelijke afvalstoffen.

Koorts als wapen tegen ziektes en infectiesDit proces noemt men zachte hyperthermie. Het betekent dat wij in een infraroodcabine op een progessieve manier onze normale lichaamstemperatuur van om en bij de 37° omhoog brengen tot maximum 38,5°C. Eigenlijk wordt in een infraroodcabine een zachte koorts opgewekt. Reeds 580 jaar VC beweerde de Griekse filosoof Parmenides dat wanneer hij de mogelijkheid zou hebben om koorts op te wekken, hij in staat zou zijn om vele ziekten te genezen. Wanneer ons lichaam bedreigd wordt met een bacteriële of virale infectie gaat het immers spontaan via het systeem van de thermoregulatie de temperatuur laten toenemen om de vreemde indringers zo goed als mogelijk de kop in te drukken. In essentie is het opwekken van een zachte koorts in een infraroodcabine heel heilzaam en wordt het immuunsysteem hiermee aangescherpt.

In tegenstelling tot de traditionele sauna, met directe temperaturen rond de 80°, is de warmteopbouw in een infraroodcabine veel geleidelijker. In een Biozendo® infraroodcabine begint de sessie met een temperatuur van om en bij de 25° die langzaam toeneemt tot ongeveer 50°C met na een kwartiertje reeds een sterke transpiratie bij een temperatuur van slechts 38°C. Het lichaam heeft dus veel meer tijd om zich aan te passen aan deze progressieve temperatuurstijging. De uitzetting van het adergestel en hierdoor ook het veranderen van de bloeddruk en het hartritme zijn dermate progressief dat ze in vergelijking met de klassieke sauna veel minder en meestal niet bedreigend zijn voor mensen met cardio-vasculaire klachten. In tegendeel. Een onderzoek dat uitgevoerd werd met een Biozendo® infraroodcabine, toonde aan dat regelmatig gebruik kan helpen om hart- en bloedvatenproblemen te voorkomen. Hoewel men tijdens een infraroodsessie geen sportieve inspanningen levert is het lichaam toch hard aan het werk om zich te thermoreguleren, met andere woorden om de overtollige warmte af te voeren. Via de hypothalamus worden de zweetklieren aangezet tot sterke transpiratie en wordt er een grotere hoeveelheid bloed naar de huid gebracht om de warmteuitwisseling, en dus de afkoeling, te bevorderen. Hierdoor worden niet alleen afvalstoffen afgevoerd via het intense zweten, ook de algemene bloedsomloop en het lymfensysteem wordt sterk gestimuleerd. Het is diezelfde hersenklier die op het einde van de sessie kleine hoeveelheden hormonen aanmaakt (oa. ß-endorfines) die ons in een toestand van lichte euforie brengen en pijn verminderen.

Dat warmte deugd doet weten we al vele duizenden jaren. Door de directe overdracht van infraroodwarmte op de huid kunnen we nu op een aangename manier genieten van een diepdringende warmte zonder een beklemmend gevoel te hebben. Via het mechanisme van de zachte hyperthermie slagen we erin om de warmte via de bloedbanen naar de kern van het lichaam te brengen wat resulteert in pijnverlichting en een gevoel van diepe ontspanning.

 

Klanten en hun Biozendo®

getuigenisSociété très sérieuse et sympathique. Cabine en matériaux de qualité, très efficace : détente et bien-être garantis, diminution des douleurs articulaires, perte de quelques kilos superflus, retour à un sommeil plus réparateur et enfin, peau plus belle et plus douce. A conseiller!! Famille Nowé - Deux-Acren
[meer getuigenissen]

 

concept & design: Flockdesign