Geniet en ontspan in een Biozendo infraroodcabine
 • Koop uw accessoires online
 • Breng een bezoek aan ons advies- en testcentrum
 • Bezoek de Biozendo infraroodcabines op beurzen
 • Waarom een infraroodcabine? 10 goede redenen...

Belgische research

 • passieve cardiotraining
 • vasodilatatie
 • stimulus endotheelcellen
 • vrijgave HSP
 • vrijgave NO
 • preventief & curatief

Belgisch wetenschappelijk onderzoek bewijst de efficiëntie van de Biozendo® infraroodcabines

Een Biozendo® infraroodcabine werd gebruikt in een onderzoek* naar de effecten van de blootstelling aan kunstmatig opgewekte infraroodwarmte op het menselijke lichaam. Er werd nagegaan of via zachte hyperthermie een methode kan gevonden worden om cardiovasculaire ziektebeelden te helpen voorkomen. Het onderzoek spitste zich toe op de werking van de endotheelcellen, en of die beïnvloed kan worden door het stimuleren van het systeem van thermoregulatie via de opgewekte warmte in een infraroodcabine.

Het gebruik van een infraroodcabine simuleert eigenlijk een lichte vorm van lichaamsbeweging. Men wordt onder invloed van de zachte hyperthermie immers cardiovasculair gestimuleerd, het basismetabolisme stijgt en zorgt voor een gemiddelde verbranding van ongeveer 340 kcal wat overeenkomt met ongeveer een half uurtje joggen.

Onder invloed van de zachte, indringende infraroodwarmte verandert de bloeddruk en hartslag en wordt de algemene doorbloeding aangewakkerd. Een infraroodsessie biedt de gebruiker dus een passieve cardiovasculaire training.

Het menselijk organisme wordt zowel buitenaf als binnenin blootgesteld aan verschillende fysische en chemische agressies. Om zich te beschermen zijn de buitenkant en de holten van het lichaam bezet met een weefsel dat het epitheel genoemd wordt. Het weefsel dat de interne holtes van het hart, de bloedvaten en de lymfen bekleedt noemt men het gelaagde epithelium of eenvoudiger, het endotheelweefsel.

Endotheelcellen zijn belangrijk bij het vertalen van veranderingen in het bloed via de productie van stoffen die op hun beurt zorgen voor het evenwicht tussen bloed en de omliggende weefsels. De endotheelcellen spelen tevens een belangrijke rol bij het uitzetten van de aderwanden (de vasodilatatie). Als reactie op diverse hormonen zal het endotheliaal systeem oa. stikstofmonoxyde of NO genereren dat een ontspanning uitlokt van de spierlaag in de aders met een vasodilatatie tot gevolg. Stikstofmonoxide helpt bij het doden van pathogenen of ziekteverwekkende organismen. Wanneer onder invloed van externe warmte de aderwanden uitzetten gaan de endotheelcellen specifieke eiwitten produceren, de zogenaamde Heat Shock Proteins of HSP’s en tevens NO aanmaken. Zowel de HSP eiwitten als de NO spelen een cruciale rol bij het voorkomen van hart- en bloedvatenziekten.

In het onderzoek werden bij een groep testpersonen metingen uitgevoerd voor, tijdens en nadat ze een halfuur in een Biozendo® infraroodcabine model Medino vertoefden. Hartslag, temperatuur, bloeddruk en gewicht werden nauwkeurig gemonitord tijdens het experiment. Ook de FMD, Flow Mediated vasoDilatation werd gemeten voor en na de infraroodsessie. Aan de hand van een echografie werd de diameter en de uitzetting gecontroleerd van de slagader die zich in de bovenarm bevindt. Er werden significante verschillen genoteerd in de FMD wat erop wijst dat onder invloed van de infaroodstraling en via de thermoregulatie een uitzetting uitgelokt wordt van de bloedvaten. Hierbij gaan de endotheelcellen HSP’s aanmaken, oa. HSP 70 en stikstofmonoxyde. Net zoals voorgaande Japanse onderzoeken, toonde ook ons onderzoek aan dat herhaald gebruik van de infraroodcabine ons lichaam kan helpen beschermen tegen oxidatieve stress wat leidt tot een preventie van atherosclerose en een verbetering van de cardiovasculaire functies.

Wil u als arts of geïnteresseerde leek meer gedetailleerde informatie over de onderzoeken die reeds uitgevoerd werden inzake hyperthermie en de invloeden ervan op het menselijk lichaam, dan kan u meer lezen in de volgende artikels:

 • *Les effets de l'exposition prolongée à la chaleur sur la fonction endothéliale.
  Auteur: Igor Rousseau onder promotie van Prof. Dr. Constantino Balestra.
  Haute École Paul Henri Spaak, I.S.E.K.
  Brussel, 2006
  Download (PDF - 2,55MB)
 • Repeated Sauna Treatment Improves Vascular Endothelial and Cardiac Function in Patients With Chronic Heart Failure.
  Auteurs: Takashi Hikara ea.
  Japan, 2002
  Download (PDF - 1,7MB)
 • Repeated Sauna Therapy Reduces Urinary 8-Epi-Prostaglandin F2a.
  Auteurs: Akinori Masuda ea.
  Japan, 2004
  Download (PDF - 75KB)
 • Far-infrared saunas for treatment of cardiovasculair risk factors.
  Auteur: Richard Beever
  Canada, 2009
  Download (PDF - 308KB)
 • Gunstige effecten van de infraroodsauna.
  Auteur: Dr Michèle Langendries
  2009
  Download (PDF - 295KB)
 • Predive sauna and venous gas bubbles upon decompression from 400 kPa.
  Auteurs JE Blatteau, E. Gemp, C. Balestra, T. Mets, P. Germonpre
  Download (PDF - 4,6MB)

wetenschappelijk onderzoek bewijst efficiŽntie van de Biozendo infraroodcabine   wetenschappelijk onderzoek bewijst efficiŽntie van de Biozendo infraroodcabine   wetenschappelijk onderzoek bewijst efficiŽntie van de Biozendo infraroodcabine   wetenschappelijk onderzoek bewijst efficiŽntie van de Biozendo infraroodcabine   wetenschappelijk onderzoek bewijst efficiŽntie van de Biozendo infraroodcabine

 

 

Klanten en hun Biozendo®

getuigenisIn de familie Gheysen uit Harelbeke moet met een beurtrol gewerkt worden opdat iedereen zou kunnen gebruik maken van de drukbezochte cabine. Als actieve sporters brengt de cabine hen soelaas bij de spierpijnen en ook de stressplooitjes worden met de infraroodstralen volledig weggestreken. "Dit hadden we al veel vroeger moeten aanschaffen" aldus een enthousiaste Mevr Gheysen uit Harelbeke.
[meer getuigenissen]

 

concept & design: Flockdesign