Geniet en ontspan in een Biozendo infraroodcabine
  • Koop uw accessoires online
  • Breng een bezoek aan ons advies- en testcentrum
  • Bezoek de Biozendo infraroodcabines op beurzen
  • Waarom een infraroodcabine? 10 goede redenen...

Van hut tot cabine

  • indiaanse zweethut
  • Keltische sauna
  • speksteenkachel
  • Japanse dokter
  • optimale IR-frequenties
  • authentiek concept

De geschiedenis van de infraroodcabine

De indianen, de speksteenkachel en een Japanse dokter...
of hoe de infraroodcabines zijn ontstaan

Het zal je wellicht verbazen dat de Noord-Amerikaanse indianen onbewust voor een deel de bezielers van de moderne infraroodcabines zijn. Reeds vele eeuwen voeren ze zuiveringsrituelen uit in zweethutten, de zogenaamde sweat-lodges. Deze hutten worden gebouwd uit takken van oa. veerkrachtig wilgenhout die gebogen in de grond zitten gespiest en vervolgens overdekt worden met dierenhuiden of dekens. In tegenstelling met de Finnen, stoken de indianen geen vuurtje binnenin de hut maar wordt een open vuur gemaakt op enkele meters ervan verwijderd, waarna in de vlammenzee grote stenen worden gegooid. Nadat de stenen verhit zijn worden ze uit het vuur gehaald en centraal in de hut geplaatst. De deelnemers van het zuiveringsritueel nemen plaats rondom de warme stenenmassa en gaan aan een relatief lage omgevingstemperatuur zeer sterk transpireren. Zonder het te beseffen genieten onze indianenbroeders door de hete stenen van de zachte infrarood stralingsenergie in plaats van de meer beklemmende warmte die veroorzaakt wordt door convectiewarmte.

In de Europese contreien vindt men een gelijkaardig gebruik van stralingswarmte bij de Kelten die lemen hutten bouwen met eveneens vuurhaarden aan de buitenzijde en de Romeinen die in hun kuuroorden zalen met laconiums installeren waar men vůůr een kolom met gloeiende houtskool gingen zitten om te genieten van de deugddoende en pijnstillende werking van de infraroodstralen.

Warmte van een speksteenkachel wordt deels veroorzaakt door een zachte infraroodstraling van de mantel in natuursteenTot op vandaag weten de mensen de zachte warmte van stralingsenergie te waarderen oa. via het gebruik van speksteenkachels. Deze met hout gestookte kachels bestaan niet enkel uit plaatstaal of gietstaal maar worden buitenuit bekleed met een dikke laag speksteen, een arduinachtig, natuurlijk gesteente afkomstig uit Finland. De steenlaag absorbeert via de metalen kachelwand de warmte van het brandende hout en geeft ze geleidelijk af in de vorm van zachte infrarood stralingswarmte.

In de jaren zestig werd in Japan specifiek onderzoek verricht naar de genezende werking van infraroodstraling op het menselijk lichaam. Net zoals een groot deel van het zonlicht een energetische en therapeutische werking heeft, bleek ook het spectrum van de elektromagnetische infraroodstraling een positieve invloed te hebben op het welzijn van mens, plant en dier. Zonder de alom aanwezige infraroodstraling zou leven op aarde sowieso onmogelijk zijn.

Onder leiding van dokter Tadashi Ishikawa slaagt een team van artsen en wetenschappers van het gerenomeerde bedrijf Fuji Medical erin om een zirconium keramische infraroodstraler te ontwikkelen die frequenties bereikt die benut kunnen worden om mensen te behandelen via het principe van de zachte hyperthermie. Naast een onderzoek van het elektromagnetische zonnespectrum ontwikkelde Ishikawa deels zijn straler op basis van onderzoeksresultaten van de Indiaanse sweat-lodges, de Keltische kleien zweethutten en de Finse speksteenkachels. Het stralingsoppervlak van zijn straler bestaat immers uit een keramische, porceleinen huls die gemaakt wordt uit gebakken klei. Centraal in de keramische huls loopt een spiraalvormige elektrische weerstand die ingebed zit in een mengsel van zand, mineralen en thermische isolatoren. Het concept van de zirconium keramische straler benadert dus zeer sterk de natuurlijke infraroodfrequenties die uitgestraald worden door een opgewarmde natuursteenmassa. Via dieptewerking in de huid en zonder echt de lucht op te warmen zorgt de energie die opgewekt wordt door deze straler voor een sterke transpiratie en een gevoel van diepe, innerlijke warmte. Hetzelfde fenomeen dat ook de indianen al eeuwen ervaren in hun sweat-lodges of wat we voelen als behaaglijke warmte naast een speksteenkachel.

Vandaag wordt de medische infraroodtechnologie nog steeds toegepast voor het genezen van brandwonden of het behandelen van uiteenlopende aandoeningen zoals huidziekten, reuma, artrose en fybromyalgie. In het Oosten wordt de infraroodcabine zelfs aangewend in de behandeling van mensen die langdurig lijden aan depressie of het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). De Biozendo® infraroodcabines maken nog steeds gebruik van deze BIO-keramische stralingselementen van Japanse makelij en koppelen hiermee de relaxerende eigenschap van stralingswarmte aan het therapeutisch effect van de diep-infrarood werking.

Toen in het begin van de jaren zeventig meer en meer Japanners vanuit ScandinaviŽ en Europa terugkwamen met zalige herinneringen aan de Finse, traditionele sauna, ontstond in de grootsteden een behoefte om zo'n deugddoende en ontspannende sauna in eigen huis, of beter, eigen appartement te halen. Door de beperkte ruimte was het voor de doorsnee Japanner echter uitgesloten te kunnen genieten van een 'grote' sauna. Eťn vierkante meter was meestal de enige ruimte die kon opgeofferd worden. Mede hierdoor werden al snel compacte cabines gebouwd met het uitzicht van een kleine Finse sauna. Maar in plaats van een traditionele oven te plaatsen werden BIO-keramische infraroodstralers geÔntegreerd die rondom de gebruiker werden opgesteld. In een dergelijke kleine cabine een klassieke saunaoven plaatsen zou immers veel te hoge temperaturen opwekken en een beklemmend en onaangenaam gevoel opleveren, wat nefast is voor een relaxatietoestel.

De "mini-sauna" op basis van BIO-keramische infraroodstralers was geboren en bleek in de thuismarkt een overrompelend succes te zijn. Einde jaren zeventig volgde al vlug succesvolle export naar AustraliŽ en de Verenigde Staten. De infraroodcabine begon een niet te stuiten, wereldwijde opmars en sedert 1990 werd de deugddoende cabine ook populair in Duitsland, Oostenrijk en Nederland waar op heden heel wat particulieren maar ook professionelen gebruik maken van haar talrijke voordelen.

Het spreekt voor zich dat ook in BelgiŽ de toekomst van de infraroodcabine er rooskleurig uitziet. Tegenwoordig vindt men dan ook infraroodcabines wijd verspreid in de handel. Heel wat verschillende types cabines en dito stralers bieden de consument een grote keuzemogelijkheid. Een Biozendo® infraroodcabine onderscheidt zich in deze verscheidenheid door haar authenticiteit. Onze cabines worden immers nog steeds vervaardigd overeenkomstig de principes van de authentieke infraroodcabines met BIO-keramische stralers zoals ze bijna veertig jaar geleden ontstonden in Japan. Compromisloos en koppig verdedigen we hiermee de filosofie van het origineel dat nog altijd efficiŽnter en beter is dan de vele copieŽn.

 

Klanten en hun Biozendo®

getuigenisMevr Gouverneur uit Vedrin vertelde me dat ze regelmatig om vier uur 's morgens reeds wakker wordt. Niets vervelends, integendeel. Het ideale moment om in alle rust en kalmte zich terug te trekken in haar cabine.
[meer getuigenissen]

 

concept & design: Flockdesign