Geniet en ontspan in een Biozendo infraroodcabine
  • Koop uw accessoires online
  • Breng een bezoek aan ons advies- en testcentrum
  • Bezoek de Biozendo infraroodcabines op beurzen
  • Waarom een infraroodcabine? 10 goede redenen...

Types infraroodstralers

  • BIO-keramische straler
  • industrieel keramisch
  • metalen stralers
  • Incoloy® straler
  • vlakke plaatstraler
  • Philips Vitae® kortegolf

De verschillende types infraroodstralers

Alle infraroodstralers gebruiken een elektrische weerstand om hun stralingswarmte op te wekken. Met uitzondering van de vlakke plaatstralers bestaat deze weerstand uit een spiraalvormige, metalen draad. De samenstelling van deze draad is voor de midden- en langgolvige stralers meestal een legering van nikkel en chroom en voor de zogenaamde kortegolfstralers samengesteld uit oa. wolfram. Bij de midden- en langgolvige stralers zit rond de spiraalweerstand een mengsel van thermische isolatoren, voornamelijk zand, mineralen en magnesiumoxide. Magnesiumoxide is het witte poeder dat als residu overblijft nadat magnesium verbrand wordt. Het heeft goede warmte-isolerende eigenschappen zodat de hitte van de hete weerstand niet direct aan het omhulsel overgedragen wordt. Afhankelijk van het type straler spreken we over een buisvormig omhulsel uit keramiek, roestvrij staal, aluminium of Incoloy®. Bij de kortegolfstralers maakt men gebruik van een glazen omhulsel ipv keramiek of metaal en een edelgas of het luchtledige ipv zand en magnesiumoxide als vulling. Een kortegolfstraler dient om veiligheidsredenen voorzien te worden van een speciale filter, veelal Robax®. Alle buisvormige stralers zitten ingebouwd in een concave reflector om de infraroodstralen te reflecteren en te concentreren. De plaatstralers zijn vlakke, metalen panelen zonder reflector met een keramische carboncoating, die elektrisch gepolariseerd zijn en op die manier opwarmen.

De hierboven vermelde stralers geven meestal een verzameling van korte, midden- en langgolvige infraroodstralen. Het zijn echter de percentages van de drie frequenties die variëren. Keramische en metalen stralers geven hoofdzakelijk midden- en langgolvige infraroodstraling af en in mindere mate korte golflengtes. De zogenaamde kortegolfstralers, zoals de Philips Vitae® lampen, geven maximaal 24% korte golffrequenties af en 76% midden- en lange golfstraling. De vlakke plaatstralers stralen enkel in het langgolvige spectrum.

De BIO-keramische stralers:

De BIO-keramische stralers bestaan uit buizen van 30 à 65 cm lengte en een diameter van 12 à 14 mm, opgebouwd uit zwarte keramiek. De wanddikte van de buis is ongeveer 2 à 3 mm. Keramiek is porcelein, dus klei dat op zeer hoge temperatuur gebakken wordt. In de huls zit een niet samengeperst mengsel van verschillende soorten mineralen, zand en magnesiumoxide. De metalen draadweerstand die zich in de kern van de stralers bevindt is spiraalvormig en meet zo'n 6 m wanneer hij uitgerokken wordt. Elke straler zit in een behuizing die bestaat uit een concave reflector uit gepolijst aluminium.

Tijdens de jaren zeventig werden in Japan de BIO-keramische stralers gebruikt in de eerste, gecommercialiseerde infraroodcabines. Het was een afgeleide, veralgemeende vorm van de medische stralers van dokter Tadashi Ishikawa. Het spectrum infraroodstraling dat ze uitzenden benadert het natuurlijke stralingsspectrum van een hete stenenmassa zoals in een Indiaanse zweethut of de bekende speksteenkachel. Mede hierdoor en samen met de natuurlijke afkomst van de componenten spreekt men daarom van BIO-keramische stralers. Al meer dan 40 jaar bewijzen de BIO-keramische stralers wereldwijd hun veiligheid en efficiëntie.

BIO-keramische stralers kenmerken zich door een progressieve opbouw van de verschillende infraroodfrequenties. Ze stralen een zachte, aangenaam aanvoelende en diepdringende energie uit die aanvoelt als een natuurlijke, geborgen warmte.

Alle Biozendo® infraroodcabines zijn uitgerust met de tradionele, BIO-keramische infraroodstralers.

Voor wie alle details wil kennen over deze unieke straler raden we aan ons hoofdstuk te lezen over de BIO-keramische straler.

Bio-keramische straler

Industrieel keramische stralers:

Nadat in de jaren 1980 vanuit Japan en Korea de export volop op gang kwam naar de Verenigde Staten en Europa, werden goedkopere en slagvastere varianten geproduceerd van de BIO-keramische stralers. De natuurlijke kleien hulzen worden vervangen door goedkopere mengsels en het unieke zand- en mineralenmengsel waarin de weerstand vervat zit, wordt vervangen door een glazen buisje waar de weerstand rondgedraaid wordt en enkel ingebed zit in magnesiumoxidepoeder. Het dikwandige zwarte porcelein wordt dikwijls vervangen door dunnere witte keramiek.

Door deze maatregelen bekwam men weliswaar een sterkere en goedkopere straler maar ging tevens de efficiëntie van de originele BIO-keramische straler voor een stuk verloren. De temperaturen waarbij men gaat zweten in de cabine gaan daardoor ook stijgen en minder verdraaglijk en aangenaam aanvoelen.

In goedkopere infraroodcabines, vaak van Chinese makelij, worden vaak industrieel keramische stralers gebruikt.

Roestvrij stalen, aluminium en Incoloy® stralers:

Net zoals de keramische stralers behoren de roestvrij stalen, aluminium en Incoloy® stralers tot de groep van de lange en middengolvige donkerstralers. Het aandeel effectieve kortegolfstralen is tot een minimum beperkt en komt pas op het einde van de infraroodsessie aan bod als de straler zijn piektemperatuur bereikt.

De opbouw van deze stralers is bijna identiek aan deze van de keramische stralers maar de huls of buis die de weerstand omringt is respectievelijk uit roestvrij staal, aluminium of Incoloy®. De diameter van de buis is ongeveer 7 mm en de wanddikte 0,3 mm. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit enkel magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Op de buitenkant van de metalen buis wordt een dunne laag keramische coating gezet om infraroodfrequenties te bekomen. In tegenstelling tot de keramische stralers kunnen metalen stralers in verschillende vormen gebogen worden. Het is zelfs noodzakelijk om de hulzen in een U of M-vorm te buigen om op die manier de lengte van het element en de temperatuur te beïnvloeden wil me ongeveer tot dezelfde frequenties komen van een massieve, rechte, traditionele BIO-keramische huls.

Toen men in de jaren '80 infraroodcabines begon te exporteren ondervond men ernstige problemen met de breekbaarheid van de BIO-keramische stralers. Keramiek is porcelein en porcelein is, zoals we allen weten, zeer breekbaar. Door het niet zachtaardig manipuleren van de zeecontainers op de kade braken nogal wat voorafgemonteerde stralers zelfs nog voor de cabines uit de verpakking kwamen. Ook in het Amerikaanse cash & carry systeem sneuvelden heel wat stralers tijdens het transport op de aanhangwagen en de soms onhandige wijze waarop de consument de cabine ging installeren. Hierdoor werd al vlug beslist om de BIO-keramische huls te vervangen. Eerst door een slagvastere industrieel keramische buis en vervolgens door een metalen huls waardoor de problemen van broosheid van de baan waren. Met het probleem van de breekbaarheid opgelost veranderden echter ook de stralingseigenschappen. De zachte, natuurlijke straling van de BIO-keramische straler ging voor een groot stuk verloren met het industriële surrogaat van de metalen straler.

Incoloy® is een populaire versie van de roestvrijstalen straler. Het Amerikaanse bedrijf Special Metals Corporation is de fabrikant van deze nickel-chroom-ijzer legering en is de eigenaar van de gedeponeerde merknaam Incoloy®. Als dusdanig heeft Incoloy® niks met infraroodstralers te maken maar wordt het als stabiele legering voornamelijk gebruikt voor het fabriceren van elektrische weerstanden in de chemische nijverheid. In vele huishoudtoestellen vindt men Incoloy® weerstanden terug, geplooid in allerlei vormen en op verschillende lengtes, bijvoorbeeld voor het opwarmen van water in de vaatwas en wasmachine, als weerstand in de elektrische boiler en de koffiezet of het bakken van vlees op de elektrische barbecue. Om heilzame infraroodfrequenties te genereren wordt een gewone Incoloy® weerstand voorzien van een keramische coating en op een specifieke lengte gebracht. Incoloy® stralers zijn er in U en M-vorm en worden ingebouwd in reflectoren. In vergelijking met keramische stralers geven Incoloy® stralers iets meer midden- en kortgolvige infraroodstraling af.

Incoloy straler

De vlakke plaatstraler, ook wel carbonstraler genoemd:

Deze straler bestaat uit een flexibele plaat fiber dat samengesteld is uit epoxy harsen en glasvezel. Er bestaan ook variantes met metalen platen. Een dunne laag koolstof of carbon wordt aangebracht op de plaat en een tweede laag epoxy wordt gebruikt om de carbonlaag in te kapselen. Daarna wordt de volledige plaat onder druk gelamineerd. De meeste plaatstralers blijven elastisch.

Via elektrische spanning op de geleidende carbonlaag ontstaat warmte en langegolf infraroodstraling. De oppervlaktetemperatuur van dit soort stralers is beperkt tot maximum 75°C waardoor geen midden- en kortgolvige stralen kunnen vrijgegeven worden. Lokale, geconcentreerde infraroodstraling op pijnlijke lichaamsdelen of gewrichten is uitgesloten omdat de verdeling van de warmte op de plaat homogeen is en de plaatstralers geen gebruik maken van reflectoren die de straling concentreren.

Het voordeel van de vlakke plaatstraler is hoofdzakelijk esthetisch. Deze stralers integreren zich zeer mooi in het interieur van de cabine en kunnen niet enkel op de wanden gebouwd worden maar ook volledig ingewerkt worden achter de schroten zodat men enkel een houtstructuur ziet.

De chemische samenstelling van de carbonstraler, oa. de lagen epoxy, lokken toch enige twijfel uit inzake de zogenaamde "organische" en "lichaamseigen" eigenschappen van deze straler. De Japanse onderzoeken die met de zogenaamde "carbonstralers" uitgevoerd werden zijn sterk gemanipuleerd in de richting van de marketing.

Door een gebrek aan midden- en kortegolf infraroodstraling vinden we dat dit type straler wat te kort schiet. Een volledige ontwikkeling van de drie spectra is ons inziens noodzakelijk om een efficiënte infraroodsessie te ervaren. Bovendien vergen cabines met dit type stralers een relatief lange opwarmtijd (20 à 30 minuten) waardoor de snelle toegangkelijkheid grotendeels verdwijnt.

vlakke plaatstraler of carbonstraler

De kortegolf straler:

De bekendste kortegolfstralers zijn de Philips Vitae® lampen. In tegenstelling tot de bovenvermelde donkerstralers geven deze zichtbaar rood of oranje-geel licht. In plaats van een keramische of metalen huls is de weerstand omringd door een glazen buis, net zoals bij een halogeenlamp. Er worden geen thermische isolatoren zoals zand of magnesiumoxide gebruikt rond de weerstand.

Vitae lampen geven maximum 25% kortegolfstraling af, wat toch een stuk hoger is dan de keramische en metalen buisstralers. Hierdoor kan men het lichaam veel sneller opwarmen en ligt de efficiëntie een stuk hoger, althans in tijd. Een infraroodcabine die uitgerust is met dit type stralers dient niet vooraf opgewarmd te worden en in een tijdsbestek van 15 minuten haalt men dezelfde intense zweetreactie als in een donkerstraler cabine op een half uur.

Kortegolfstralers zouden een diepere inwerking hebben in de menselijke huid, zelfs tot 6 mm diep. Via watergekoelde lampen en in laboratoriumomstandigheden slaagt men erin om temperaturen te ontwikkelen boven de 1650 graden en 80% IR-A te ontwikkelen. Op dode organische materie werden hierbij effectief penetraties gemeten van meer dan 6 mm. Het spreekt voor zich dat in een gewone infraroodcabine, die door het grote publiek gebruikt wordt, deze hoge temperaturen niet kunnen ontwikkeld worden en daardoor ook deze grote indringingsdiepten niet bereikt kunnen worden. Claims dat kortegolfstralers zoveel doeltreffender zijn dan midden- en langegolfstralers zijn totaal incorrect. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dit aantoont.

In de medische wereld wordt kortgolvig infrarood gebruikt onder strikt deskundig toezicht. Kleine units, met watergekoelde stralers, worden ingezet om via lokale dieptewerking spier- en gewrichtsklachten te behandelen. In de infraroodcabines voor publiek gebruik is dergelijke apparatuur echter uit den boze wegens te gevaarlijk.

kortegolf stralerJe zou een kortegolfcabine (op de korrel beschouwd een contradictie in terminis) kunnen vergelijken met een benzinemotor, snel op temperatuur en vinnig. Een midden- en langegolfcabine valt meer onder de metafoor van de diesel, langzaam opwarmend maar even efficiënt naar het einde toe. Naast het fysische aspect is er is echter ook het luik van de mentale ontspanning waarbij via muziek, geur en kleur de psyche beïnvloed wordt. In een kortegolfcabine hebben deze suggestieve factoren veel minder een kans om op de psyche in te werken omdat de verblijftijd beperkt is tot een kwartier en de intense hitte al snel als verstikkend ervaren wordt.

Na een tiental minuten krijgen sommige mensen het zelfs al wat benauwd doordat de temperatuur in de cabine al beklemmend warm wordt. Weg mentale ontspanning. In een cabine met keramische of metalen stralers is de opbouw van de warmte veel geleidelijker waardoor het lichaam zich beter kan aanpassen en men via de suggestieve input van muziek, geur en kleur tot een diepere mentale relaxatie kan komen.

Wij hebben geprobeerd om u een beknopt overzicht te bieden van de diverse types infraroodstralers die in de markt van infraroodcabines aangeboden worden. Wenst u nog bijkomende, meer gedetailleerde informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren.

 

 

Klanten en hun Biozendo®

getuigenisIn mijn cabine warm ik door en door op. Na een operatie in mijn voet hield ik er een slechte bloedsomloop aan over. Het gevolg is een ijskoude kuit en voet. Na een half uurtje vertoeven in de Biozendo infraroodcabine is mijn been en voet volledig terug warm. Ook voor mijn hernia vind ik soelaas in mijn cabine. Ik ben echt geholpen met mijn Biozendo infraroodcabine. Mevrouw Huysmans uit Meise.
[meer getuigenissen]

 

concept & design: Flockdesign